Kook op inductie

Snel, veilig, gemak, onderhoudsvriendelijk en efficiŽnt. Dat is inductie.

Inductie bestaat natuurlijk al lang, maar is nog onbekend. En "onbekend maakt onbemind". Daarom promoten wij, naast gas, ook heel veel inductie.

Wat is inductie?

Inductie werkt met electromagnetische spoelen. Als de pan op de kookzone staat, komen de moluculen in de panbodem in beweging (vanwege het magnetische veld), waardoor de pan en de inhoud spectaculair opwarmen. Let op, dit is dus niet hetzelfde als vitrokeramisch waarbij de zone uit zichzelf langzaam warm wordt en langzaam afkoelt.

Waarom koken op inductie?

Snel: inductie is twee keer sneller dan gas en drie keer sneller dan electro en vitro-keramisch.

Veilig: kookzones stralen geen hitte af (je kunt je er niet aan verbranden). Kookzones kunnen niet aan zonder pan. De pan wordt warm, niet de zone. Kookzones zijn meestal uitgerust met kinderslot.

Gemak: kookzones reageren direct bij verhoging of verlaging van de stand (net als bij gas). Mogelijkheid om kooktijd in te stellen.

Onderhoudsvriendelijk: glasplaat is makkelijk te reinigen. Voedingsstoffen branden niet in bij overkoken.

EfficiŽnt: kookzones gaan alleen aan in combinatie met ijzer bevattende pannen (d.m.v. magnetische velden). Daarmee is er 5% energieverlies t.o.v. 45% energieverlies bij gas, vitro-keramisch en electro.

Voorwaarden potten en pannen

De enige kookvoorwaarden bij koken op inductie is dat de potten en pannen inductiegeschikt moeten zijn. Dit betekent dat de bodem ijzer moet bevatten zodat ze magnetisch zijn. Tip: houdt een magneetje onder uw potten en pannen. Als deze blijft plakken, is de bodem ijzer houdend, magnetisch en dus inductiegeschikt.

Mogelijkheden

1. Inbouwkookplaat: als men kookt op inductie, heeft men meestal een inductie-inbouwkookplaat. Deze zijn te verkrijgen in allerlei maten van 60, 70 tot zelfs 90 cm breed.

2. Fornuis: koken op een inductiefornuis - vrijstaand met oven dus - is ook mogelijk en was tot voor kort met name maatwerk in meestal luxueuze fornuizen. Nu doet inductie zijn intrede ook in fornuizen (incl. riante oven), bij Smeg bijvoorbeeld.

Een aantal merken

SIEMENS
Een grote aanbieder van inductie-inbouwkookplaten van vele maten.

SMEG
Heeft haar selectie van inductie-inbouwkookplaten enorm uitgebreid.
Uniek in het consumentenaanbod is dat Smeg nu ook is uitgekomen met een inductiefornuis van 90 cm.

NOVY
Heeft inductieplaten met vierkantige kookzones hetgeen zorgt voor een ťťnvoudige positionering van de kookpotten.

ATAG
Was al bezig met inductie toen het in de kinderschoenen stond en heeft mede daarom een ruim aanbod.

 

Copyright © Antwerps Kookhuis 2017
Routebeschrijving naar Antwerps Kookhuis E-mail het Antwerps Kookhuis Openingstijden Antwerps Kookuis Antwerps Kookhuis E-mail het Antwerps Kookhuis Routebeschrijving naar Antwerps Kookhuis Openingstijden Antwerps Kookhuis Rondleiding Antwerps Kookhuis Gegevens (en algemene voorwaarden) Antwerps Kookhuis Antwerps Kookhuis kookgereedschap